Акад. Драга Тончева

Медицински университет – София

Ръководител на катедрата по медицинска генетика

 

Акад. Драга Тончева е световноизвестен специалист в областта на медицинската генетика и геномика. Работи в Медицинския факултет на Медицински университет – София. От 2000 г. е Ръководител на катедрата по медицинска генетика в Медицински университет – София, а от 2006 г. – Ръководител на Национален геномен център за социално значими заболявания. През 2014 г. е избрана за член-кореспондент на БАН.
Занимава се с изследвания на гените, отговорни за шизофренията и някои видове рак, като например на яйчниците и щитовидната жлеза. 172 от нейните статии са публикувани в престижни издания за медицина. Автор на научни разработки за опасните HVP вируси сред населението на България, които водят до злокачествени заболявания на женските полови органи.
Родена е на 23 юли 1950 г. в София. През 1974 г. завършва медицина в Медицинския университет, София. Специализира в Института по медицинска генетика, РАН (1977), Медицински университет, София (1978), Международния институт по генетика и биофизика в Неапол, Италия (1981), болница „Нортуик Парк“ в Лондон, болница „Джон Радклиф“ в Хедингтън, Оксфорд, Великобритания (1985) и Токийския център за човешки геном (2006). От 1978 г. е кандидат на медицинските науки. През 1997 г. е избрана за доцент, от 2006 г. е доктор на биологическите науки, а от 2008 г. е професор.
Член е на Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина, както и Национален консултант по медицинска генетика при Министерство на здравеопазването и президент на Българско дружество по генетика и геномика на човека, член на Национален консултативен съвет по Редки болести, Министерство на здравеопазването, консултант на комисия „Българската Коледа“ към Президентството.

Информация за лектора
  • Тема:
  • Дата:

    29 септември (петък) 2023

  • Час:

    14:30 - 15:30

Сподели

Вашето устройство|операционна система не се поддържат! За достъп до виртуалния конгресен център, моля използвайте друго устройство.